8-А

 25.05.2021

Українська література(асинхронно)


Урок літератури рідного краю. Балема Ростислав Миколайович. «Хто»

Поділля. Рідний край, золота чарівна сторона. Хмельниччина – це земля, овіяна легендами, край неповторної краси, з мальовничими селами, родючими землями, повноводими річками, пишними лісами і гаями. Живуть тут пре­красні талановиті люди. Мусимо знати їхні імена, їхню творчість, щоб мати повніше уявлення про свою малу батьківщину, аби більше цінувати її, трепетніше любити.

      Ми продовжуємо подорожувати стежками  Хмельниччини, вивчаючи твори наших земляків. Сьогодні мова піде про людину, яка завжди у вирі творчого життя – літературного, журналістського, культурного. 

Балема Ростислав Миколайович народився

с. Жилинці Ярмолинецького району Хмельницької області,в сім’ї артистів.

Батько - Микола Опанасович, художній керівник і головний диригент ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля» Хмельницької обласної філармонії, народний артист України. Мати – Ольга Василівна, заслужена артистка України. Незадовго після

22 травня 1972 в народження Ростислава сім’я переїздить з рідного села Жилинці до міста Хмельницького.

Після закінчення школи хлопець їде до Києва, де поступає на агрономічний факультет Національного аграрного університету України, який закінчив у 1994 році.

Але поезія, яка притаманна ліричній натурі Ростислава Балеми, змушує його обрати інший шлях. З юнацьких років Ростислав захоплюється поезією, пише вірші. З 1996 року працює кореспондентом обласної газети «Подільські вісті». В 1997 році виходить друком перша книга поезій «За стінами ранку». Через чотири роки виходять дві його книги – «Фенікс» і «Мрія в трьох томах» (2001).

В цьому ж році він стає Лауреатом конкурсу «Осягнення любові» мережевої Західноукраїнської мистецької спілки. І вступає  на факультет журналістики Львівського університету  ім.Франка,який закінчив у 2003 році.Його приймають у члени Національної спілки письменників України.

Ростислав продовжує писати вірші, і в 2005 році видає свою четверту книгу поезій «Сонячна соната». В цьому ж році стає Лауреатом Хмельницької міської премії імені Богдана Хмельницького.

Ростислав Балема довгий час працював завідуючим відділом обласної газети «Подільські вісті». З 2008 по 2010 роки очолював обласну організацію НСПУ. Нині керівник прес-служби АТ «Хмельницькобленерго».

Прослухайте поезію

https://youtu.be/mPcXtIJgR2c

Домашнє завдання: уважно поміркуйте, які запитання ви поставили б письменнику під час зустрічі? Запишіть щонайменше 3 запитання, які можуть стосуватися як його біографії, так і творчого доробку. 


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

5-А Головій Владислав, Мевшук Матвій, Тимошенко Захар (дистанційне навчання)

7-А Кучерук Артем